Ústavný súd zrušil výsledky volieb primátora

19.10.2011 Levoča

Levoča 19. októbra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej dnes na neverejnom zasadnutí zrušil voľby primátora mesta Levoča uskutočnené 25. júna tohto roku a vyhlásil ich za neplatné. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.
      ÚS tak vyhovel námietke bývalého primátora Miroslava Vilkovského (Smer–SD), ktorý namietal neústavnosť a nezákonnosť volieb. V júnových primátorských voľbách v Levoči prehral Vilkovský so svojím protikandidátom Milanom Majerským (SDKÚ-DS, KDH, OKS) len o päť hlasov.
      „Beriem rozhodnutie ÚS ako rozhodnutie, ktoré hovorí o tom, že v júnových voľbách boli pravdepodobne zistené iné skutočnosti, ktoré boli v rozpore s tým, čo vyniesla mestská volebná komisia,“ uviedol pre TASR na margo rozhodnutia ÚS Vilkovský. Pre neho je úspechom, že sa potvrdila jeho sťažnosť, ktorú podal na ÚS, a to, že terajší primátor nebol zvolený právoplatne. O tom, či bude kandidovať v nových voľbách, však zatiaľ presvedčený nie je. „Uvidím, čo bude napísané v náleze ÚS a potom sa rozhodnem. Je mi to ľúto pre verejnosť, že to takto dopadlo. Som rád, že som jedny aj druhé voľby v podstate vyhral. Pokiaľ by som ich nevyhral, tak ÚS by potvrdil za primátora pána Majerského,“ dodal bývalý primátor.
      Ešte stále úradujúci primátor Levoče Milan Majerský takéto rozhodnutie ÚS očakával. „Rešpektujem rozhodnutie ÚS, počkám si na doručenie oficiálneho rozsudku a v zmysle zákona poverím vedením mesta do najbližších volieb svojho zástupcu, ktorým je Ján Babej,“ uviedol Majerský. V prípade nových volieb ešte taktiež nie je na 100 percent rozhodnutý o svojej kandidatúre. „Počkám si na rokovanie s koaličnými stranami, ktoré ma podporovali, mám v zastupiteľstve trojpätinovú väčšinu poslancov, ktorí boli na mojej strane, a s ktorými som spolupracoval. Ich rozhodnutie bude kľúčové,“ zdôraznil Majerský. Rozhodnutie ÚS vzhľadom na vývoj situácie očakával, napriek tomu si myslí, že jeho trojmesačné pôsobenie v úrade bolo pozitívnym obdobím pre Levoču.
 

Vyberte región